Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Miody pitne - wiadomości o miodzie

Domowy wyrób miodów pitnych

 
 
 
 
 
 
Miody pitne - co to jest i jakie są rodzaje
Co powinniśmy wiedzieć o miodzie
Wyrób miodów pitnych
  receptury na miody pitne naturalne
  receptury na miody pitne korzenno- ziołowe

Miody pitne owocowe.

 

OGÓLNE WIADOMOŚCI O MIODZIE PSZCZELIM

Miód pszczeli, mający konsystencję płynną (tzw. patoka) lub stałą, jest to słodka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatowego (miód nektarowy) lub z tzw. "spadzi", t j. soku roślinnego, przerobionego przez mszyce oraz czerwce i pozostawionego przez nie na łodygach i liściach roślin (miód spadziowy).
Patoka jest to gęsta, półpłynna masa, o ciężarze właściwym wynoszącym przeciętnie 1,4 (l l miodu waży 1,4 kg), o różnym zabarwieniu w zależności od rodzaju roślin, z których miód był zbierany, a więc jasnozłocisty miód lipowy, brązowy lub czerwonobrązowy miód gryczany, ciemnobrązowy lub brązowy z odcieniem zielonkawym miód spadziowy itp.

Skład chemiczny jak również zapach i smak miodu są zmienne, jaki widać z tabl. 27.

Gatunek miodu

Barwa

Zapach

Smak

Akacjowy

słomkowożółta

łagodny

mało słodki

Bławatkowy

złocistożółta

kwiatu bławatu, słaby

ostry, charakterystyczny

Koniczynowy

słomkowożółta

łagodny bardzo, słodki

Lipowy

złotoľółta

aromatyczny, kwiatu lipy

lekko gorzkawy

Rzepakowy

jasnoľółta

swoisty

gorzkawy

Gryczany

czerwono-brązowa

kwiatu gryki

korzenny

Wrzosowy

czerwcno-brązowa

ostry, silny

mało słodki, ostry, gorzkawy

Z drzew owocowych

złocistożółta

płatków kwiatowych

łagodny

Spadziowy

brazowa lub brązowo-zielonkawa

łagodny

łagodny

Ziołowy (górski)

ciemnożółta do pomarańczowo-żółtej

intensywny

korzenny

 

 

Głównym składnikiem miodu są cukry, przeważnie mieszanina prawie równych części cukru gronowego (glikozy) i owocowego (fruktozy), z niewielkim dodatkiem sacharozy i innych cukrów. Ogólna ilość cukrów wynosi w miodach nektarowych przeciętnie 75%, w miodach spadziowych - 65%. Poza tym miód zawiera pierzgę i wosk, inne węglowodany (dekstryny), kwasy organiczne, substancje białkowe, związki aromatyczne i wodę. Zawartość wody wynosi przeciętnie 18-20%, a nie powinna przekraczać 21%. Zawartość kwasów organicznych, a więc kwasu mrówkowego, mlekowego, jabłkowego i innych wynosi od 0,1 do 0,3%, t j. od l do 3 g/1.
Miód jest to więc produkt mający wysoką wartość odżywczą i leczniczą, jako naturalne źródło glikozy. Miód służy jako środek wzmacniający organizm i już w starożytności był spożywany przez młodych małżonków w miesiącu po dokonaniu obrządków ślubnych (miesiąc miodowy) w celu uzyskania zdrowego potomstwa.
Ponieważ miód pszczeli bywa często fałszowany, przeto poniżej podane jest kilka sposobów badania miodu w warunkach domowych.

Gęstość miodu. Miód (patoka) powinien być gęstą cieczą o ciężarze właściwym 1,4 (w granicach 1,38-1,45). Gęstość (ciężar właściwy) miodu sprawdza się areometrem po rozcieńczeniu go równą (na wagę) ilością wody (tj. na 0,5 kg miodu dodaje się 0,5 kg lub 0,5 l wody) i pomnożeniu otrzymanego wyniku przez 2.

"Na oko" sprawdza się gęstość miodu za pomocą tzw. "próby przelewania miódu", którą wykonuje się w ten sposób, że miód zaczerpnięty ze słoja dużą łyżką zlewa się z powrotem do tegoż naczynia z pewnej wysokości. Przy zlewaniu mioduobserwuje się dokładnie, czy spadający z łyżki miód układa się na powierzchni w kształcie mniej lub więcej wypukłego stożka, czy też tworzy w miodzie płytsze lub głębsze wklęśnięcia w kształcie lejka. Im wyższy jest stożek, tym miód jest gęściej-szy, a więc wytworzenie się dostatecznie wypukłego stożka wskazuje, że miód jest wystarczająco gęsty. Natomiast gdy zamiast stożka tworzy się wklęśnięcie, świadczy to, że miód nie jest pełnowartościowy i zawiera zbyt dużo wody.

Czystość miodu. Czystość miodu, a więc obecność zanieczyszczeń, jak odłamki wosku, pierzga, części ciał pszczół itp. sprawdza się w sposób następujący: Miód miesza się dokładnie w naczyniu, po czym nabiera go na łyżkę i nalewa na biały porcelanowy talerz. W rozlanej cienkiej warstwie miodu łatwo jest zauważyć, nawet "gołym" okiem, wszystkie prawie zanieczyszczenia.

Smak miodu. Smak miodu powinien być słodki i lekko kwaskowaty dzięki zawartości w miodzie pewnej ilości kwasów organicznych; poza tym charakterystyczny dla danego gatunku, a więc lekko gorzkawy przy micdzie lipowym, a korzenny przy miodzie górskim, przerabianym z nektaru ziół górskich (macierzanki, mięty, gorczycy itd.).

Miód o mdłym smaku i słabym zapachu, ciągnący się w nitki jak syrop jest zafałszowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym.

 

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl